Preskoči na vsebino


Predstavitev naše župnije

 


V neposredni bližini Domžal, na levem bregu Kamniške Bistrice, so nekdaj obstajale tri vasice: Količevo, Vir in Podrečje. Prodnato področje, ki so mu rekli tudi »gmajna« je bilo dokaj nerodovitno in pogosto ga je poplavljala Bistrica. Ta delček zemlje so v zadnjih petdesetih letih poselili ljudje skoraj iz cele Slovenije. Delo so dobili v Bližnjih tovarnah: Helios, Tosama, papirnica Količevo, Žito in v nekaterih manjših obratih; svoja stanovanja pa so si morali na tem produ zgraditi sami. Iz nekdanjih majhnih vasic so pridni ljudje naredili prava naselja, ki so po prihodu »od vsepovsod - za kruhom« postala njihov dom.

Ta delček naše dežele je klical tudi po duhovni oskrbi. V odgovor na znamenja časa je takratni nadškof, danes kardinal Franc Rode modro odločil, da ustanovi novo župnijo. Naselji VIR in KOLIČEVO danes sestavljata župnijo svetega Jožefa, ustanovljeno 28. junija 1998, ki šteje okrog 3.500 ljudi.

Novoustanovljena župnija ni imela ne cerkve in ne župnišča. Prvi župnik župnije Jože Tomšič  je dvanajst let bival v najetem stanovanju oziroma hiši. Za bogoslužje so na vrtu ob hiši postavili leseno kapelo sv. Družine, ki je dvanajst let služila kot župnijska cerkev.

Idejni načrt za novo cerkev sv. Jožefa in pastoralni center ob njem je izdelal Feliks Hribernik. Uspelo mu je, da je cerkev svetla in topla arhitektura, ki izžareva veselo sporočilo odrešenosti – evangelij in daje prostor vsem, ki iščejo stik z Bogom. Cerkev stoji na središčni lokaciji župnije in daje »dušo« novemu naselju. Njena oblika je osmerokotnik, zvonik je na južni strani. Prezbiterij je v središču pozornosti in viden z vseh zornih kotov.

Leta 2006 so začeli z gradnjo cerkve in župnišča, kamor so se preselili 2009. Novogradnja še ni dokončana. Cerkev počasi opremljajo glede na finančne možnosti. Blagoslov cerkve, podarjenega tabernaklja in krstnega kamna se je zgodil 19. marca 2011 po rokah nadškofa Anton Stresa.

 
TV Slovenija o župniji VirCerkevUstanovitev župnijeO krajuSveti JožefPrint Friendly and PDF